Отець Володимир Вінтонів запрошує змінити суспільство

  • 180x150
  • Опубліковано:

    Кількість оздоровлень біля чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської, про яку наша газета неодноразово писала, лише за останній час досягла понад півсотні випадків. Про це свідчать самі люди, розповіді яких стали відомі редакції.

    Наприклад, житель Івано-Франківська написав, що мав проблеми через сильний біль у руці. Зрозуміло, що звернувся до лікарів. Проте ліки стільки коштували, що вирішив за краще терпіти, сподіваючись, що біль з часом минеться. Сподівання не виправдалися. Чоловік врешті-решт все ж наважився купити ліки, але десь подів рецепт. Саме в цей час і почув про чудотворний образ Матері Божої в церкві на вул. Микитинецькій.

    «Помолившись, — пише він, — я підійшов до образа і приклав до нього хвору руку. Вдома відчув, що біль почав вщухати і більше він мене не турбував».

    А ось друга історія, пов’язана з маленькою дівчинкою, в якої висока температура викликала напад судомів. Лікарі дали цьому раду, проте хоч фізичний стан дитини поліпшився, та виникли психологічні проблеми. Дівчинка боялася залишатися сама, погано спала, часто прокидаючись плакала тощо. Батьки не знали, що робити, поки не довідалися про чудотворний образ Матері Божої Ласкавої Станиславівської. З надією пішли до церкви. Але, зауважимо, вони не тільки молилися за здоров’я дитини. Відчули потребу зміни й власного життя, зокрема, необхідність частої сповіді та прийняття Святого Причастя.

    — Це найголовніше, — каже настоятель храму Святого Йоана Хрестителя, де зберігається ікона, отець Володимир Вінтонів. — Бо перш ніж говорити про зцілення тіла, треба говорити про зцілення душі. Одного без другого не може бути.

    Знайомі слова, правда? Тільки одна справа — їх чути, друга — втілити в життя. Це далеко непросто. Та в храмі Йоана Хрестителя двері відчинені не лише під час традиційної Служби Божої чи молитов за здоров’я, які відбуваються перед чудотворною іконою. Вже не перший рік тут працює проект «З Творцем ти можеш усе!», започаткований отцем Володимиром.

    Пояснимо в двох словах. Це зібрання людей, зазначу, здебільшого молодих, які зверталися до Бога як в особистих потребах, наприклад, по допомогу в пошуках роботи, так і відчуваючи потребу змінити себе, своє життя тощо. Ці практики тривали, як правило, до трьох місяців, а про наслідки отець Володимир розповідає на прикладі відмінності діаманта від алмаза.

    — Алмаз, по суті, — звичайний камінь і лише фахівець може побачити в ньому певну цінність. Його треба огранити, щоби він перетворився на діамант й засяяв усією свою прозорістю і чистотою.

    Саме таку огранку і проходять у проекті «З Творцем ти можеш усе!». 14 травня стартував його новий етап, метою якого є виховання християнських лідерів. Його девіз — «Змінивши себе, зміни суспільство».

    — Ми нині маємо дуже велику потребу в цьому, бо, скажімо, відбулася Революція гідності, спрямована передусім проти тієї тотальної корупції, в умовах якої ми тоді жили, а нічого не змінилося.

    Ми дуже любимо хвалитися, які у нас, в Західній Україні, релігійні люди, як ми ходимо до церков, молимося і водночас маємо чи не найвищий рівень корупції в державі. Бо люди виокремлюють віру від повсякденного життя. Ми живемо в умовах розірваності між тим, що відбувається в церкві та за її межами. Кажемо, що ми християни. А чи багато хто з нас читає катехизм, розгортає Святе Письмо, через яке до нас промовляє голос Божий. Стверджуємо, що любимо Бога, Якого насправді не знаємо, а як ставимося до ближнього, який поруч?

    — До речі, не раз скептично поглядав на осіб, котрі щонеділі б’ють поклони в церкві, а в їх святість щось не віриться, бо в житті вони інакші.

    — Коли людина щонеділі ходить до церкви, вона вже сповняє одну із заповідей — день святий святкувати. Вона зустрічається з живим Богом. інша річ, чи вона донесе Бога до своєї домівки, до місця праці. А святий Хосе Марія Єскріба якось дуже гарно сказав, що кожне місце, кожна чесна праця може бути джерелом освячення твого і ближнього.

    — Повертаючись до питання корупції, хочу запитати, чи були у вас випадки, що на сповіді хтось зізнавався, що брав чи давав хабаря?

    — Цікаве запитання. Під час цього Великого посту через мою сповідальню пройшли з тисячу людей, не менше, але жоден із них такого не сказав. Не бажають чи не можуть усвідомити, яким це є гріхом.

    — Як правило, хабарі дають, щоб отримати або не втратити якісь блага. Люди бояться, що матимуть якісь проблеми, погіршення умов життя тощо.

    — Бо, знову ж таки, не мають віри, не сповняють заповідей, не хочуть пізнати правду. А як сказав ісус Христос, пізнайте правду, і вона вас визволить. Коли ти стоїш на правді — стоїш на твердому ррунті і ніщо тебе не може похитнути, які б страшні привиди не були навколо. 

    Наведу такий приклад з життя Махатми Ганді, завдяки якому індія стала незалежною від Британії. Якось він зі своїми послідовниками вийшов на берег моря, взяв грудочку солі і сказав, що вона переламає всю Британську імперію. Поясню, що на сіль тоді була монополія Британії, тож вчинок Ганді та людей, котрі йшли за ним, був з точки зору тодішніх правителів злочином. Солдати влаштували криваве побоїще, в якому загинули десятки індусів, але ніхто з них не відступив, бо мали дуже велику віру.

    Візьмімо перших християн, котрі не мали храмів, але проповідували Слово Боже де тільки мали змогу і йшли заради тієї віри на смерть.

    — У книжці «Богочоловік» прочитав, як Христос каже про війну, котру веде сатана. В ній ніяка зброя не переможе, тільки освячений спосіб життя самих людей.

    — Безперечно. і зараз маємо саме такі виклики. Справа, очевидно, не так у Путіні чи в росіянах, як у нас самих. Згадаймо Фатімські пророцтва, де говорилося про необхідність молитов на вервиці за Росію і за нас самих, інакше настануть страшні катаклізми. і ми бачимо, що це все сповнюється. Свого часу Росія напала на християнську Грузію, тепер — на християнську Україну. Мене найбільше жахає пророцтво, яке до останнього часу було скрите. А там говориться, що ця пошесть може дійти і до Святого міста, що Папа Римський ходитиме спустошеним Римом. Отож якщо будемо й далі жити в тій системі, що нині, загинемо. Найдивніше те, що розуміємо, що вона гріховна, неправильна, а живемо. і справді, підемо до церкви, складемо ручки, помолимося, поставимо свічечку — і на цьому наша віра закінчується. А вона ж може робити величезні дива.

    Я вже згадував Махатму Ганді. Це маленький чоловік з Кейптауна, адвокат, який, повернувшись на батьківщину, став ізгоєм, бо каста торговців, до яких належав, його відкинула, своєю релігійною філософією непротивлення злу він переламав усю величезну Британську імперію, яка займала чи не півсвіту.

    Мартін Лютер Кінг, коли задумав врятувати свій народ від дискримінації, по суті, всю Америку, будучи пастором з чого почав? із закликів сповняти Божі Заповіді, особливо перші дві, найголовніші. і бачимо, якого досяг результату. Папа іван-Павло II своєю великою вірою і активною позицією переламав не лише Польщу, яка нині стала квітучою релігійною країною, але переборов і весь європейський комунізм, котрий вже не має таких позицій, які були. Але хочу підкреслити, що, як бачите, всі ці перетворення мали релігійне підррунтя і без нього нічого не можливе. Отож якщо хочемо перемогти ворога зовнішнього, передусім повинні перемогти ворога внутрішнього — того, що в нас самих.

    — Як конкретно?

    — Загалом зробити зусилля, щоби жити за Божими Заповідями. Адже вони регулюють всі обставини нашого життя. Починати можна з малого. Скажімо, позбутися якоїсь шкідливої звички. Ми вже не вперше зустрічаємося, тож знаєте, що серед тих, хто брав участь у проекті «З Творцем ти можеш усе!», були люди, які позбавлялися від алкоголізму. Мали наочний приклад дівчини, яка свого часу втратила сенс у житті і була за мить до самогубства. Самі бачили, яка з нею сталася зміна. Віра, як відомо, робить дива. Я часто спілкуюся з людьми, котрі перейшли через цей проект, і дуже тішуся з того, ким вони стали. Це самодостатні світлі люди. Тож запрошую й інших долучитися до цього проекту, щоби як самим змінитися, так і стати прикладом для інших і вже не кров’ю, а вірою здобути перемогу. Наші зустрічі, молебні відбуватимуться у вже згаданому храмі Йоана Хрестителя на вул. Микитинецькій. Можу дати номер свого телефону — 067-28-28-258.

    — А мені можна долучитися до цього проекту чи, як ви кажете, реколекцій, враховуючи весь той негатив, що знаєте про мене?

    — Давно вас чекаю…

    Ігор НИКОРОВИЧ

    (Visited 54 times, 1 visits today)
  • 180x150